The Law of Attraction werkt niet…

Je hebt wellicht al wel ’s gehoord over ‘The Law of Attraction’ of ‘De Wet van de Aantrekkingskracht’. We hebben het niet over fysieke krachten zoals magnetisme of gravitatiekracht. Maar wel de mentale kracht waarmee je iets wat je wil visualiseert en dat datgene wat je visualiseert op een gegeven ogenblik realiteit wordt.

Als tiener had ik dit al ‘ontdekt’. Ik droomde, dacht na, tekende vaak wat ik wou. En ja… enige tijd later was het daar! Ik herinner me nog goed dat ik visualiseerde dat ik een studio zou hebben en technoplaten wou produceren. Ik tekende zelfs plannetjes van hoe ik m’n studio zou inrichten. Dat werd kort daarna realiteit. Als student mijmerde ik vaak hoe leuk het zou zijn om ’s op een Amerikaanse universiteit te zitten. Ook dat werd werkelijkheid. Ik droomde ervan dat ik m’n eigen bedrijf zou runnen en zag mezelf zitten in een grote vergaderruimte aan het hoofd van een lange tafel vol enthousiaste mensen. Ook dat is intussen dagelijkse waarheid geworden.

Het is niet omdat je iets visualiseert, dat je precies krijgt wat je wil. Maar het eindresultaat lijkt er toch verdomd goed op!

Naarmate ik wat ouder werd begon ik er wel wat meer sceptisch tegenaan te kijken. Misschien had ik gewoon geluk. Misschien is het wel allemaal gewoon toeval. Ik begon de effecten te rationaliseren en in die tijd merkte ik dan ook — hoe kan het ook anders — dat visualisatie eigenlijk niet werkt…

"The Law of Attraction werkte niet meer…"

Tot wanneer ik tijdens mijn studies als coach en practitioner van meditatie, hypnose, neuro-linguïstisch programmeren, positieve psychologie en cognitieve gedragstherapie een patroon begon te zien. Een patroon dat regelrecht inbeukte op mijn ‘volwassen’ scepticisme.

De ‘Wet van de Aantrekkingskracht’ zit gewoon overal!

Het wordt natuurlijk niet altijd zo genoemd. Men geeft het allerlei namen zoals: ‘dankbaarheid’, ‘visualiseren’, ‘dromen’, ‘mediteren’, ‘herkaderen’, ‘placebo effect’, ’systemisch’, ‘bias’, ’selffulfilling proficy’, enz. Het zit overal, maar het basisprincipe geldt alom:

“Je creëert jouw werkelijkheid met jouw gedachten.”

Zelfs in religies en oude overleveringen wordt naar dit principe verwezen. Ik ben nu zelf niet religieus, maar kwam toch een aantal verzen tegen die we allemaal wel kennen: “Geloof dat je het al ontvangen hebt, en je zult krijgen”. Of ook: “Zoek, en je zal vinden.” Kortom, we kunnen er niet omheen. The Law of Attraction is everywhere!

In de neurocognitieve wetenschap duiden ze dit principe met een specifieke functie van het brein: het ‘Reticulair Activatiesysteem’.

Ik leg uit met een paar voorbeelden. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning, merk je plots alle aanplakborden op waar ‘Te koop’ of ’Te huur’ op staat. Heb je een nieuwe auto gekocht, dan zie je plots overal exact het model wat jij net gekocht hebt rondrijden. Ben je zwanger, dan zie je voortdurend zwangere vrouwen.

Je geest wordt alert voor die zaken die jou bezighouden. Door het Reticulair Activatiesysteem doelbewust te richten naar wat je jezelf toewenst, merkt je brein makkelijker de mogelijkheden en opportuniteiten op die hiermee in lijn liggen. Niks hocus pocus. Niks esoterisch. Gewoon neurologie.

Dan komen we op het volgende punt. Hoe train je en focus je het Reticulair Activatiesysteem van jouw brein?

Er zijn diverse technieken: visualiseren, mediteren, tekenen, vertellen, opschrijven, … Ze helpen allemaal om de aandacht van je brein te richten op wat je wil.

Eén van de krachtigste technieken die ik zelf recent mocht ervaren is een ‘begeleide visualisatie’. Dit kan verschillende vormen aannemen maar werkt het best in trance. Ja, je hoort het goed! In trance.

Breinpiraten gebruiken hiertoe hypnotische technieken, die je zelf kan leren! Je kan het natuurlijk ook met één van ons ervaren in een één op één Mindscaping of hypnosesessie. Of als deelnemer van de Deep Trance training.

Of… je beluistert de begeleide meditatie in dit YouTube filmpje:
De Wet van de Aantrekkingskracht - Deep Trance Meditatie

 
Steff Vanhaverbeke

Als gecertificeerd NLP trainer combineert Steff Neuro-Linguïstisch Programmeren met systeemtheorie.