Over NLP

NLP new code

Over NLP

Mike Mandel en Chris Thompson publiceerden onlangs een leuke blog over NLP. Ik bewerkte en vertaalde hun artikel en je kan het hieronder lezen. De link naar het originele stuk vind je helemaal onderaan 

NLP is een afkorting en staat voor Neuro linguïstisch programmeren. NLP wordt omschreven als een methode voor persoonlijke groei en ontwikkeling, een snelle vorm van therapie, enz.

Het begin

NLP is ontstaan toen Richard Bandler en John Grinder in 1970, de patronen van drie uitzonderlijke therapeuten observeerden en modeleerden: Virginia Satir, Fritz Perls en Milton H. Erickson.

Ze bestudeerden de verbale patronen en analyseerden de fundamentele onderliggende taalstructuur. Hun aanpak in combinatie met hun uitzonderlijk scherpe observatie van non-verbale patronen, stelden Bandler en Grinder in staat om de resultaten van de gemodeleerde therapeuten te repliceren met hun eigen cliënten.

NLP biedt de tools om uitzonderlijke vaardigheden te modelleren op zowat elk gebied, van schaken over timmeren tot vechtsporten. Omdat de eerste gemodelleerde mensen echter therapeuten waren, gingen de eerste leerbare patronen van NLP allemaal over therapie en persoonlijke verandering.

NLP verspreidde zich als een lopend vuurtje door de psychologische gemeenschap en veel fulltime therapeuten die waren opgeleid in NLP-technieken, begonnen succesvolle modellen te repliceren met hun eigen cliënten en patiënten.

Helaas, of gelukkig misschien en zoals zo vaak gebeurt met paren van genieën, kregen Bandler en Grinder ruzie.

NLP Verdeelt

Richard Bandler bleef NLP in zijn meestal oorspronkelijke vorm onderwijzen; hoewel er voortdurend nieuwe patronen worden ontdekt en ontwikkeld. Tegenwoordig staat die oorspronkelijke vorm bekend als Classic Code NLP.

Dr. John Grinder liet NLP in een heel verschillende richting evolueren, ook al bevatte het nog steeds veel van de oorspronkelijke vorm van NLP. Het werd bekend als NLP New Code,of gewoon New Code.

Welke van de twee is nu de betere evolutie?

Dat hangt er echt vanaf met wie je praat!

De Breinpiraten geloven dat een verstandige middenweg de beste is en we putten uit beide stijlen in onze live trainingen en ons werk met klanten.

 

Classic Code NLP

Een basisprincipe van NLP zegt : ‘de kaart is niet het gebied’. Daarmee wordt bedoelt dat de realiteit (het gebied) door elk individu op een andere wijze waargenomen en beleefd wordt (verschillende kaarten).

Het gebied kan je niet veranderen, je waarneming wel. Wanneer je de waarneming verandert, verander je de beleving.

In Classic Code wordt er veel gewerkt met wat bekend staat als submodaliteiten. Je kan submodaliteiten zien als basisbouwstenen die onze hersenen gebruiken om informatie te coderen.

Haal eens een beeld van een gebeurtenis voor ogen. Je zal merken dat dat beeld heel wat elementen bevat die je kan veranderen: het beeld kan dichtbij of ver weg zijn, helder of onduidelijk, kleur of grijstinten, driedimensionaal of plat, enz. Er kunnen ook geluiden of gevoelens verbonden zijn aan het beeld. Dat zijn allemaal submodaliteiten.

Wanneer we de submodaliteiten veranderen, veranderen we ook onze ervaring! Door eenvoudig en opzettelijk submodaliteiten te verschuiven, kunnen we onze percepties en ook ons leven snel transformeren.

 

Waargenomen realiteit veranderen

Hier enkele voorbeelden waarmee je zelf aan de slag kan:

  • Wanneer je ergens pijn voelt in je lichaam, of hoofd, observeer dan welke kleur die pijn heeft. Verander nu die kleur in jouw lievelingskleur en merk wat er met de pijnbeleving gebeurt.
  • Stel dat je een collega hebt die je intimideert. Wanneer je aan de persoon denkt, controleer je de submodaliteiten die verband houden met het beeld en merk je dat je hem als enorm en in levendige kleuren ziet. Je merkt ook een benauwdheid in je borst als je aan hem denkt. Verander nu het beeld door hem te verkleinen en de felle kleuren te dempen. Sterker nog, je krimpt hem zo klein dat hij op de palm van je hand kan staan! Je stelt je voor dat hij daar staat, klein en vaag gekleurd, en zelfs zijn stem is klein en piepend.

Nu controleer je de waarneming en dus de beleving en ontdek je dat het strakke gevoel in je borst weg is.Je kan het beeld nu zo te laten.

  • Verbazingwekkend genoeg, als je de collega weer ziet, lijkt hij klein en dom en intimideert hij je helemaal niet. Sterker nog, het is moeilijk om hem niet uit te lachen.

Dit is slechts één Classic  Code-techniek, en het gaat veel verder dan dit naar andere gebieden, zoals  rapport, het Meta Model,reframing, de  fobie genezing,enz. Submodaliteiten zijn echter de sleutel tot veel Classic Code.

New code NLP : het verschil

In het werk van John Grinder is er veel meer fysieke beweging.

Door de ademhaling van de cliënt te veranderen en hoe ze staan en hun lichaam bewegen, vindt verandering plaats zonder daarbij noodzakelijk de submodaliteiten te hoeven veranderen.

Dit komt omdat New Code  vooral werkt met “mentale staten”. Zo leer je een “high-performance staat” te bouwen voor jezelf, deze te verankeren en deze vervolgens te gebruiken waar nodig.

In ons voorbeeld van de intimiderende collega kan een New  Code-beoefenaar een krachtige mentale staat creëren in het hier en nu, vervolgens die staat verankeren met die collega om na enige conditionering te merken dat er een gevoel van empowerment ontstaat wanneer hij de problematische persoon tegenkwam. Dat komt omdat hij de techniek de high-performance staat in de juiste context heeft verankerd. Alleen al het zien van de vervelende persoon is genoeg om de machtige staat te ontstaan.

Beweging toevoegen

Originele NLP is meestal statisch. Of het nu gaat om het oplossen van een slangenfobie of het werken met de planning van een klant voor de toekomst,in Classic Code  blijft de betrokkene meestal stilzitten en voert deze programma's in zijn hoofd uit.Dat is zeer doeltreffend.

New Code  bevat veel meer lichaamsbeweging. Om een cliënt te helpen een probleem op te lossen of een nieuw gedrag te installeren, kan een beoefenaar de cliënt heen en weer laten lopen om een krachtige staat op te bouwen. In de  Walking With Grace and Power interventie verdwijnen problemen zoals nagelbijten, angst voor het donker of negatieve overtuigingen gewoon via bewegingen en gekoppelde mental states.

Welke te kiezen?

Dus zoals je kunt zien, zijn de twee NLP-stijlen, of streams, behoorlijk verschillend van elkaar. Classic Code  wordt meestal in de geest uitgevoerd, terwijl John Grinder's New Code ook beweging met zich brengt.

Het is dus echt een kwestie van wat je het meest aanspreekt.

Als je het cerebrale, diepdenkende type bent, zul je waarschijnlijk genieten van het leren en oefenen van Classic Code.

Aan de andere kant, als het bewegingsaspect aantrekkelijker klinkt, bestudeer dan in ieder geval New Code.

Zodra je een van beide takken diepgaand hebt geleerd, wil je waarschijnlijk ook de andere stijl leren, zoals wij deden. We merken dat dit de grootste flexibiliteit van gedrag biedt, wat altijd een goede zaak is.

Beide stijlen van NLP werken en zijn zeer krachtig wanneer ze worden toegepast op vrijwel elk gebied van het leven.

Dus waarom spring je niet in het diepe en begin je nu aan je NLP-reis?

Sterker nog, we hebben het heel gemakkelijk gemaakt om aan de slag te gaan! Je kan je laten inspireren via onze Breinpiraten Podcasts, een abonnement nemen op onze Breinpiraten schatkist, deelnemen aan een Parley of je meteen inschrijven voor onze volgende NLP Flex beleving.

Tot gauw

Hans Demeyer

Breinpiraat

 

(deze blog is een héél vrije en licht bewerkte vertaling van een recente Blog van Mike Mandel en Chris Thompson)

Hans Demeyer

Leverancier van Optimisme en Inspiratie is zijn functietitel en dat is ook waarvoor je bij Hans terecht kan: