Snellezen

Snellezen

Of het nu gaat over het verbeteren van je concentratie, mind mapping, je geheugen boosten of het verbeteren van diverse zogeheten soft skills, ze hebben van ver of van dichtbij allemaal te maken met een beter begrip en met een bewuster toepassen van de natuurlijke werking van ons brein. Snellezen is daarop geen uitzondering. Ook bij snellezen komen nogal wat (ook recente) inzichten kijken, naast “oude” inzichten die steeds meer wetenschappelijk bevestigd worden. Hierbij alvast enkele te respecteren basisprincipes:

  • Mindset

Mindset is zeer belangrijk. Of je “benieuwd” bent en “gemotiveerd” maakt een wereld van verschil. Hoe nieuwsgierig ben jij naar wat er in een tekst staat?

  • Fysieke conditie en hersen-hygiëne

Ook het belang van je lichamelijke vorm mag je niet onderschatten. Wat is de invloed van voldoende uitgerust te zijn op snellezen? En die van voldoende (maar vooral gezonde) voeding? Wat is het verband tussen water drinken en snellezen?

  • Context

Het moment waarop en de plaats waar je wenst te snellezen zijn al minstens zo belangrijk. Aan snellezen zijn immers ook extrinsieke voorwaarden gekoppeld. Weet jij welke de ideale lees-omstandigheden voor jou zijn?

  • Overtuiging

Misschien wel het allerbelangrijkste, is in welke mate jij zelf gelooft dat ook jij kan (leren) snellezen! Hoe snel geloof jij dat je kan leren lezen?

 

Koen Callaerts

Als personal efficiency trainer en coach ondersteunt Koen leidinggevenden en medewerkers om gewenste uitkomsten te bereiken.